Mange tænker over, hvor mange kalorier der er i deres mad. En tomat indeholder kun 19 kalorier pr. 100 gram. Denne artikel vil guide dig igennem, hvordan tomater kan være en del af dit sunde kostvalg.

Læs videre for at opdage mere!

Kalorieindhold i Tomater

Tomater varierer i kalorieindhold afhængigt af deres størrelse og type, men en medium stor tomat indeholder omkring 22 kalorier. Soltørrede tomater har en højere kaloriekoncentration og kan indeholde op til 139 kalorier pr. 100 gram.

Hvor mange kalorier er der i en tomat?

En gennemsnitlig tomat vejer 75 gram og har kun 16 kalorier. Disse kalorier fordeles på næringsstoffer som protein, fedt, kulhydrater og kostfibre. Kalorieindholdet gør tomater til et populært valg for dem, der ønsker at spise sundt uden at opgive smag.

Med et lavt kalorieindhold, er tomater en fremragende tilføjelse til enhver kostplan.

For at dække et energibehov på 100 kalorier, skal man indtage omkring 530 gram tomat. Dette viser, hvor kaloriefattige tomater faktisk er. Med sit næringsindhold bidrager tomater ikke kun med vitaminer og mineraler til kosten, men også med en følelse af mæthed uden mange kalorier.

Sammenligning af kalorieindhold i forskellige typer tomater

Kalorieindholdet varierer blandt forskellige typer tomater. Denne variation skyldes størrelse, sort og dyrkningsmetoder. Nedenstående tabel giver et overblik over kalorieindholdet i nogle populære tomatsorter.

Type af TomatVægtKalorier
Almindelig tomat75g16kcal
100 gram tomat100g19kcal
Bøftomat145g29kcal
Cherrytomat20g (pr. stk.)4kcal

Disse oplysninger er essentielle for at forstå, hvordan forskellige typer tomater kan påvirke dit daglige kalorieindtag. Med denne viden er det lettere at træffe sunde valg, når det kommer til at inkorporere tomater i din kost. Vi bevæger os nu videre til makronæringsstofferne i tomater.

Makronæringsstoffer i Tomater

Tomater indeholder en lav mængde protein og fedt, men er rig på kulhydrater. Den procentvise fordeling af makronæringsstoffer i tomater viser, at de primært består af kulhydrater, efterfulgt af fibre og en minimal mængde fedt og proteiner.

Proteiner, fedt og kulhydrater

En tomat indeholder 0,6 gram protein, 0,1 gram fedt, 2,5 gram kulhydrater og 1 gram kostfibre pr. 75 gram. Mængden af makronæringsstoffer i en tomat bidrager til en afbalanceret kost og forsyner kroppen med sunde næringsstoffer.

Tomaternes næringsindhold er vigtigt at overveje, når man planlægger et sundt og afbalanceret måltid. Kulhydraterne giver energi, mens proteinet er afgørende for vækst og opretholdelse af muskler og væv.

Fedtet i tomaterne udgør en lille mængde og kan være nyttigt som en del af en varieret kost.

Procentvis fordeling af makronæringsstoffer

En tomat indeholder en procentvis fordeling af makronæringsstoffer, hvoraf 8 % udgøres af kulhydrater, 3 % udgøres af kostfibre, 1 % udgøres af fedt og 3 % udgøres af protein. Denne fordeling giver en sund sammensætning af næringsstoffer, der kan være gavnlig for kroppen. Disse makronæringsstoffer spiller en vigtig rolle i opretholdelsen af en sund kost og kan hjælpe med at opfylde kroppens ernæringsbehov på en balanceret måde.

Vægt af en Tomat

En tomat vejer typisk mellem 100-200 gram afhængigt af størrelsen. Kalorierne i en tomat kan konverteres til gram ved at bruge det gennemsnitlige vægtstab af en tomat.

Hvad vejer en tomat?

En tomat vejer typisk omkring 75 gram, hvilket svarer til omkring 14-16 kalorier afhængigt af dens størrelse og type. En bøftomat vejer omkring 145 gram og indeholder omkring 20 kalorier.

Hvis du ønsker at indtage 100 kalorier fra tomater, skal du spise omkring 500-530 gram, hvilket giver dig et sundt næringsboost.

Tomaters vægt varierer, men de lave kalorieindhold gør dem til en ideel ingrediens i en sund kost.

Konvertering af kalorier til gram

En tomat vejer 75 gram og indeholder 16 kalorier, mens 100 gram tomat indeholder 19 kalorier. For at indtage 100 kalorier skal du spise omkring 530 gram tomater. Hvis du ønsker at regulere kalorieindtaget, kan du bruge disse tal som retningslinjer.

Prøv at være opmærksom på portionstørrelsen, når du inkluderer tomater i din kost, da de kan bidrage til en sund og afbalanceret næringsprofil.

Tomater og Sundhed

Tomater er en væsentlig kilde til kostfiber og vitaminer, der kan støtte fordøjelsessundheden og øge immunsystemet. At indarbejde tomater i kosten kan bidrage til en sund livsstil og give kroppen de næringsstoffer, den har brug for.

Ideer til at inkorporere tomater i en sund livsstil

Inkorporer tomater i din kost ved at tilføje dem til salater, sandwich eller som en sund snack.

  1. Lav en forfriskende gazpacho – suppe med modne tomater og andre grøntsager for at få en lækker og sund forret.
  2. Prøv at grille hele tomater med lidt olivenolie, hvidløg og urter som tilbehør til dit måltid.
  3. Skær tomater i tern og tilsæt dem til omeletten eller rørægget for at øge næringsindholdet.
  4. Lav hjemmelavet tomatsovs med friske tomater, hvidløg og krydderurter som en fyldig sauce til pasta eller pizza.
  5. Tilføj skiver af tomat som topping på avocado – toast eller som et let mellemmåltid med et strejf af salt og peber.
  6. Fyld cherrytomater med frisk mozzarellaost og basilikumblade som en appetitvækkende snack eller let forret.

Fakta om tomats næringsindhold og sundhedsmæssige fordele

Når det kommer til tomater, er de mere end bare en lækker smagsgiver i madlavning. Udover at være lave på kalorier, er tomater en fremragende kilde til vitaminer som C og K samt antioxidanten lycopen, som har vist sig at styrke immunsystemet og beskytte mod visse sygdomme.

En enkelt tomat indeholder kun omkring 16 kalorier, men er rig på kostfibre og næringsstoffer, hvilket gør den til en sund tilføjelse til enhver kost.

Tomater er også kendt for deres lavt sukkerindhold, og de kan være med til at holde blodsukkeret stabilt. Deres høje indhold af vand og lavt kalorieindhold gør dem ideelle for dem, der ønsker at føle sig mætte uden at indtage mange kalorier.

Kalorietabeller for Tomater

Kalorietabellerne for tomater viser det specifikke kalorieindhold for forskellige typer tomater og deres mængder. Der gives også tips til at kontrollere kalorieindtaget med tomater.

Specifikke produkter og mængder

En tomat vejer 75 gram og indeholder 16 kalorier, mens 100 gram tomat indeholder 19 kalorier. For at indtage 100 kcal skal du spise 530 gram tomat. En bøftomat vejer ca. 145g, og tomater gavner dit immunforsvar med et kalorieindhold på 20 kcal pr. 100 gram. Tomater indeholder lycopen, som er gavnligt for helbredet, samt en sund kilde til næringsstoffer. Søgetermer til kalorier i tomat inkluderer cherrytomat, bøftomat, grøntsager, og sukkerindhold i tomater.

Ved konvertering af kalorier til gram i tomat, bør man huske at 1 stk tomat (75g) indeholder 14 kalorier, og at hvis du ønsker at indtage 100 kcal, skal du spise 500 gram tomater. Prøv at tilsætte sukker i din næste tomatsovs for en smagfuld variation.

Tips til at kontrollere kalorieindtaget med tomater

For at kontrollere kalorieindtaget med tomater, kan du overveje følgende tips:

  1. Tilføj tomater til salater for at øge mæthedsfølelsen uden at tilføje mange kalorier.
  2. Erstatt mayonnaise med tomat skiver i sandwiches for en lavere kalorieindtag.
  3. Brug tomatsovs lavet af friske tomater i stedet for butikskøbt sovs, da det kan indeholde færre kalorier og mindre sukker.
  4. Skift høj-kalorie snacks ud med cherrytomater som en sund og lav-kalorie mulighed.
  5. Inkorporer soltørrede tomater i retter som supplerende smagsgiver uden at øge kalorieindholdet betydeligt.

Ofte stillede spørgsmål

1. Hvor mange kalorier er der i tomater?

I tomater er kalorieindholdet lavt, hvilket gør dem til et sundt valg for daglig indtag.

2. Hvad indeholder tomater af næringsstoffer?

Tomater er rige på vitaminer, har et lavt fedtindhold og indeholder proteiner og kulhydrater, som er vigtige for kroppen.

3. Er agurker og tomater sammenlignelige i næringsindhold?

Selvom både agurker og tomater er sunde, varierer deres næringsindhold; agurker har også et lavt kalorieindhold og bidrager med forskellige næringsværdier.

4. Kan spise soltørrede tomater være sundt?

Soltørrede tomater har sunde egenskaber og kan tilføje en god smag samt næringsværdi til din kost.

5. Hvorfor bør man inkludere tomater i sin vegetariske kost?

Tomater er en fremragende frugt at inkludere i en vegetarisk kost, da de tilbyder vigtige vitaminer og bidrager til et balanceret energiindhold.